Z badań na pacjentach hospitalizowanych na covid-19 wynika, że jest korelacja (nie 100% dowód, bo to nie były badania z podwójną ślepą próbą, bo w szpitalach ratowali
ludziom życie a nie robili z nich króliki doświadczalene), że im niższy
poziom cynku we krwi, tym większa szansa zgonu osób hospitalizowanych na
covid-19.
- Przykładowo pacjenci, którzy zmarli (21 osób) mieli poziom cynku 43 ug/dl i niższy,
natomiast ci, co przeżyli (228 osób) poziom cynku 63,1 ug/dl.
-
Wyższy poziom cynku przekłada się na niższy maksymalny poziom
interleukiny-6 - a więc poziom zapalny - która odpowiada za niewydolność
oddechową pacjentów chorych na covid-19.
- Poziom cynku niższy niż 50 ug/dl (przy przyjęciu do szpitala) przekładał się na 2,3 krotnie większe prawdopodobieństwo śmierci osoby hostpitalizowanej na covid-19.
Dla porównania w jednym z tych badań jest mowa, że u badanych zdrowych osób mediana poziomu cynku wynosiła 105,8 ug/dl.
Mediana, czyli połowa badanych miała więcej niż 105,8 a druga połowa mniej.
Fachowe (lekarz z UK) omówienie niżej wymienionych tutaj:
"COVID-19 and Zinc"
https://www.youtube.com/watch?
Wyniki badań:
"Low zinc levels at clinical admission associates with poor"
https://www.medrxiv.org/
"COVID-19: Poor outcomes in patients with zinc deficiency"
https://www.sciencedirect.com/